Τηλεφώνησε Τώρα!!

Διάλεξη για τα Φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα για τους σπουδαστές του ΙΕΚ Όμηρος Πειραιά

Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019 στις εγκαταστάσεις μας στα ΙΕΚ Όμηρος στον Πειραιά είχαμε την τιμή να φιλοξενούμε τον κ. Μιχάλη Πέτσιο διπλωματούχου Ηλεκτρολόγο Μηχανικό ΕΜΠ, Διδάκτορα ΕΜΠ,  ιδρυτή και ιδιοκτήτη της MP-Energy (link προς: https://www.mp-energy.gr), η οποία είναι μία από της μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ελλάδα.

Η διάλεξη του κ. Πέτσιου είχε ως θέμα «Τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα το 2019». Συνοπτικά, μετά από μία μικρή εισαγωγή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ο κ. Πέτσιος παρουσίασε αναλυτικά τα είδη των φωτοβολταϊκών συστημάτων και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Αναλυτικότερα, αρχικά παρουσιάστηκε ο τρόπος λειτουργίας των αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων με μπαταρίες για εφαρμογές χωρίς συνδεσιμότητα με το Δημόσιο Δίκτυο. Αφού αναλύθηκε το λειτουργικό διάγραμμα οι σπουδαστές μας είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν διεξοδικά για κάθε επιμέρους υποσύστημα ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού (φωτοβολταϊκά πάνελ, ρυθμιστές φόρτισης, αντιστροφείς, φορτιστές γεννήτριας, γεννήτριες, ανεμογεννήτριες, μπαταρίες κα.). Τέλος, παρουσιάστηκε ο βασικός τρόπος μελέτης και υπολογισμού ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού με παραδείγματα και φωτογραφίες έργων της MP-Energy.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά συστήματα με το δημόσιο δίκτυο είτε αυτά είναι με ταρίφα (λογιστικός συμψηφισμός) είτε τα φωτοβολταϊκά αυτοπαραγωγής (net metering με ενεργειακό συμψηφισμό). Έγινε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στα φωτοβολταϊκά ταρίφας και εξηγήθηκε αναλυτικά το νέο σχήμα ενεργειακού συμψηφισμού με net metering. Παρουσιάστηκαν τα νέα σχήματα των Ενεργειακών Κοινοτήτων, του εικονικού net metering και του net metering με μπαταρίες.

Ο κ. Πέτσιος εν συνεχεία ανέλυσε τις προοπτικές του τομέα των φωτοβολταϊκών (εργασιακά αλλά και τεχνικά). Η συζήτηση επικεντρώθηκε με επιθυμία των σπουδαστών μας γύρω από τις μπαταρίες λιθίου και τις νέες ανεμογεννήτριες κάθετου άξονα.

Τέλος, το ενδιαφέρον των σπουδαστών μας επικεντρώθηκε σε φωτογραφίες έργων της MP-Energy όπου είδαν στην πράξη φωτοβολταϊκά συστήματα (αυτόνομα και διασυνδεδεμένα) κάθε μεγέθους, ενώ συνδεθήκαμε online με τηλεμετρία σε λειτουργούντα φωτοβολταϊκά συστήματα και παρατηρήσαμε καμπύλες παραγωγής ρεύματος και άλλες κρίσιμες παραμέτρους σε πραγματικό χρόνο.

Συμπλήρωσε τη Φόρμα!