Τηλεφώνησε Τώρα!!

Ταξίδι στην ιστορία της Ελληνικής Ναυτιλίας

O Τομέας Ναυτιλίας  του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ τονίζει την δυναμική παρουσία του με τρεις εκπαιδευτικές επισκέψεις. Οι σπουδαστές της ειδικότητας «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στο Τομέα της Ναυτιλίας» επισκέφθηκαν το  πλωτό μουσείο «Νεράιδα» στην Μαρίνα Φλοίσβου, το Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας και το πλοίο Hellas Liberty στο λιμάνι του Πειραιά, την Τετάρτη 28 και την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, αντίστοιχα.

Το πλοίο «Νεράιδα» αποτελεί το μοναδικό πλωτό μουσείο στην Ελλάδα με δυνατότητα να πραγματοποιεί πλόες. Ναυπηγήθηκε το 1939 και οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την δράση του από την ναυπήγηση έως και σήμερα. Παράλληλα, οι σπουδαστές γνώρισαν την επιχειρηματική δραστηριότητα ενός πλοιοκτήτη μέσω της ιστορίας του ιδιοκτήτη, του καπετάν Γιάννη Λάτση.

Στο Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας, οι σπουδαστές με «ξεναγό» τον πλωτάρχη του Λιμενικού σώματος περιηγήθηκαν στα εκθέματα και γνώρισαν την Ιστορία της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας.Το Ινστιτούτο έχει ως αποστολή του την συλλογή, την συντήρηση και την έκθεση κειμηλίων ιστορικού ενδιαφέροντος.

Το πλοίο Hellas, ένα ιστορικό πλοίο που κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το 2009 αποτελεί ένα από τα ελάχιστα διασωθέντα πλοία τύπου Liberty και διοικείται από τον σύλλογο «οι φίλοι του Liberty».

Τα πλοία τύπου Liberty κατασκευάστηκαν κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου για να αντικαταστήσουν τις απώλειες πλοίων των συμμαχικών δυνάμεων στον Αντλαντικό γι’ αυτό χαρακτηρίστηκαν και ως πλοία μίας χρήσης. Τα πλοία όχι μόνο επιβίωσαν αλλά διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στις παγκόσμιες θάλασσες για περισσότερο από 25 χρόνια. Με το πέρας του πολέμου, 98 πλοία πουλήθηκαν σε Έλληνες Εφοπλιστές για την ενίσχυση της μεταπολεμικής ναυτιλιακής ανασυγκρότησης.

«Ευλογημένα Πλοία» χαρακτηριστικά αποκαλέστηκαν για την πνοή που έδωσαν στην Ελληνική εμπορική ναυτιλία.

Οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους ιστορικούς χώρους του πλοίου «Ηellas» και να συζητήσουν αξιοσημείωτα επίκαιρα αλλά και διαχρονικά θέματα της Ναυτιλίας. Υπεύθυνος του «Hellas Liberty» είναι ο καπετάν Βαγγέλης Κούζιλος, μια εξέχουσα προσωπικότητα στον χώρο της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ γνωρίζει πως για ένα λαμπρό μέλλον προϋπόθεση είναι η γνώση ενός ένδοξου παρελθόντος !

Συμπλήρωσε τη Φόρμα!